Jdi na obsah Jdi na menu
 


Thajská batátová polévka

29. 3. 2020

INGREDIENCE (3 porce, 1 hrnek = 200 ml)
1 batát (600 g)
1 mrkev (100 g)
1/2 hrnku čočky (80 g)
1 cibule (130 g)
2 stroužky česneku
1 lžíce nasekaného zázvoru (cca 10 g)
1 lžíce řepkového oleje
2 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru (500 ml)
3 hrnky kokosového mléka (600 ml)
1 lžička římského kmínu
1 lžička kurkumy
1/3 lžičky mletého chilli
1 a 1/2 lžičky celého koriandru
1/4 lžičky mleté skořice
2 lžíce javorového sirupu (30 ml)
šťáva z 2 citrónů
sůl, pepř

POSTUP
Nejdříve oloupeme/oškrabeme veškerou zeleninu a pokrájíme jí. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm nasekanou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme nakrájenou mrkev, bátat a veškeré koření až na sůl a pepř a vše za občasného promíchání ještě chvilku opékáme. Přisypeme čočku a směs zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Po zalití vaříme do změknutí zeleniny (přibližně 20 min).

Poté vše přelijeme do mixéru, přidáme šťávu z 2 citrónů, javorový sirup (nebo jiný sladký sirup), sůl a pepř a rozmixujeme dohladka. Dle potřeby ještě přidáme citrónovou šťávu či javorový sirup pro vyvážení kyselosti a sladkosti. Podáváme s čerstvým koriandrem a nasekanými arašídy.