Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár rad do začátku

29. 3. 2020

Prakticky nikdo se z minuty na minutu veganem nestane. Je to běh na dlouhou trať, který ale stojí za to. Hodně lidí vás asi nepochopí, možná vám budu házet klacky pod nohy a váš názor vyvracet. Je to často únavné a nejdůležitější je si uvědomit, že tohle neděláte pro ně, ale hlavně pro sebe, svoje svědomí a svoje tělo. Dovolila jsem si proto sepsat pár bodů, které by se v případě nouze mohli hodit.

Ne vždy to vyjde napoprvé

Nenechte se rozhodit, když vám první pokusy o přechod na rostlinnou stravu nevyjde. Obzvlášť pokud jste doposud nebyli například vegetariáni. Málo komu se to podaří na první pokus. Je tedy důležité to nevzdat a pokusit se o to znovu. Každá snaha se počítá!

Nenechte se odradit okolím

Měli byste asi velkou kliku, kdyby vám do toho nikdo neremcal. Asi se vám ,,podaří“ ve svém okolí nalézt někoho komu se váš nový životní styl nebude zamlouvat. Je však důležité se s takovými lidmi nehádat. V klidu jim vysvětlit své důvody a pokud se jedná o slušného člověka určitě je bude akceptovat. Vy přeci taky akceptujete jeho rozhodnutí.

Uvědomte si proč to děláte

Každý máme jiný důvod, ať je zdravotní, etický či ekologický (ideální je když máte tenhle balíček kompletní). Je však důležité uvědomovat si ho a opírat se o něj. Občas se vyskytnou okamžiky, kdy si budete říkat zda to má vůbec cenu. Má, jen je fajn si vzpomenou, jakou jsme si stanovili pro nás. Ne pro ostatní.

Děláte to hlavně kvůli sobě

Jak jsem již řekla nikdy se nezavděčíte všem. Určitě se setkáte s takovou typickou hláškou jakou je ,,A co tím jako změníš?“ nebo ,,Nikdy nepřesvědčíš všechny, aby to tak dělali.“ No jasně, že nepřesvědčíte. Na to ani nemyslete. Ale změníte sebe. A to je super začátek.

Sbírejte inspiraci!

V dnešní době je tak snadné najít recept na lahodnou polévku, super nedělní oběd nebo něco sladkého ke kávě. V rostlinné říši to platí dvakrát tolik. Třeba jen na takovém Pinterestu naleznete 1000+1 receptů na veganské dobroty. Veganská kuchyně je velmi barevná a chutná. Zkuste to a uvidíte, že vás to hnedka bude víc bavit